Ciasteczka z kawałkami czekolady, masłem orzechowym i orzechami

Komunikat o błędzie

Notice: unserialize() [function.unserialize]: Error at offset 34 of 55 bytes in variable_initialize() (line 936 of /includes/bootstrap.inc).

Języki

Ciasteczka z kawałkami czekolady, masłem orzechowym i orzechami

Bardzo duże, bardzo kruche, lekko słone i moocno czekoladowe!

Uwaga, uzależniają ;)

-250 g gorzkiej czekolady 70% GHANA , połamanej na małe kawałki

-100 g mlecznej czekolady 44%, połamanej na małe kawałki

-75 g brązowego cukru 85 g masła, w temperaturze pokojowej

-100 g masła orzechowego (typu 'crunchy')

-1 jajko

-100 g mąki pszennej

-1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

-1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 100 g dużych solonych orzeszków ziemnych

W kąpieli wodnej rozpuszczamy 100 g połamanej gorzkiej czekolady. Przelewamy do naczynia, wsypujemy do niej cukier, dodajemy masło, masło orzechowe, jajko, i krótko miksujemy. Wsypujemy mąkę pszenną, sodę, proszek, połamaną mleczną czekoladę, kolejne 150 g połamanej gorzkiej czekolady i fistaszki. Mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy porządną czubatą łyżkę masy i lekko spłaszczamy. Pomiędzy kolejnymi ciasteczkami zostawiamy dużo miejsca. Mają być bardzo duże, a ponadto mocno się rozlewają na boki podczas pieczenia. Piec około 10 - 12 minut w temperaturze 180ºC, aż na obrzeżach będą delikatnie ciemniejsze. Nie ściągamy z blachy od razu (będą bardzo miękkie), poczekać aż stwardnieją, około 5 minut. Studzić na kratce.

Miłego delektowania się ! ;)